Zeolit

Zeolit je rijetko kamenje od prirodnih minerala vulkanskog izvora i nastaje oblikovanjem četiri elemenata: zemlje, vatre, vode i zraka. Zeolit nastaje u više tisućljetnom kemijskom prirodnom procesu.
Zeolit se koristi na njivama, vrtovima, voćnjacima, vinovoj lozi, uzgoju različitog povrća, usjeva…

S kombinacijom osnovnog gnojenja i zeolita poboljšava se fizikalna struktura tla.
Kod srednje teškog ilovastog tla preporuča se redovito dodavanje zeolita koji sadrži najmanje  50 % prirodnog zeolita te druge minerale, kao što je: feldspat, kvarc, liskun, ilit i drugi. Sadrži također važne elemente, kao što su: aluminij, željezo, mangan, kalcij, natrij, kalij, fosfor, cink, bakar…
Ako obogatite tlo svim nabrojanim dragocjenim mineralima i elementima, dobivate zdrave biljke s visokim stupnjem obrane od nametnika.
Zbog visoke sposobnost selektivne apsorpcije i ionske razmjene zeolita te velikog afiniteta prema vodi, tlu pomaže zadržavati ključne elemente i sprječava njihovo ispiranje. U suvremenoj poljoprivredi koriste se količine gnojiva i drugih kemijskih preparata koji se zbog namakanja ili padalina intenzivno ispiru i time zagađuju okoliš. Prirodni zeoliti su sposobni apsorbirati više od 1 mg na g suhe tvari, što zadržavaju u svojoj strukturi i nakon toga postepeno oslobađaju u zemlju. Tako postaju hranjive tvari dostupne duže vrijeme, a istovremeno je spriječeno zapaljivanje korijenja ili ispiranje hranjivih tvari u podzemne vode.
Zeolit djeluje bazično, zbog toga neutralizira česti problem kiselog tla (npr. nakon dodavanja treseta) te se na prirodan način pobrine za povoljnije uvjete za život organizama u tlu.
ZADRŽAVA I POSTEPENO OSLOBAĐA VODU I GNOJIVO (učinkovit također u sušnom razdoblju)
OBNAVLJA, ČISTI I RAHLI TLO 
UBRZAVA STVARANJE HUMUSA I NIJE ŠTETAN ZA SJEME ILI BILJKE
 

Kod redovite uporabe zeolita preporučuje se dodavati 100 – 500 g na m2 godišnje. Ako je tlo kiselo, odnosno pri prvom dodavanju potrebno je posipati 500 – 1000 g zeolita na m2. U tlu je aktivan 3 – 5 godina.
Kationska razmjena: 102 – 110 meq/100 g

  • Brza dostava do vas
  • Mnogo proizvoda na skladištu
  • Enostaven nakup
  • Povrat robe unutar 14 dana